fbpx

Domowy kompost – dlaczego warto?


Subksrybuj nas na Google News

Domowy kompost to prosty, tani i skuteczny sposób na poprawę jakości upraw w ogrodzie. Nie wiesz, od czego zacząć? Podpowiemy ci, jak zrobić kompost, zdradzimy, czego nie wolno do niego dodawać i jak go prawidłowo używać.

Czy warto robić kompost?

Zdecydowanie tak. Kompost to ekologiczny sposób na wzbogacenie gleby w składniki odżywcze, a więc sprawienie, że zarówno rośliny ozdobne, jak i jadalne będą lepiej i szybciej rosły. Ponadto dzięki robieniu kompostu:

– odzyskujemy organiczne składniki odżywcze,

– zmniejszamy ilość śmieci – te organiczne też trafiają na wysypiska,

– poprawiamy strukturę gleby – dzięki zawartości kompostu gleby piaszczyste lepiej zatrzymują wodę, gliniaste stają się lepiej przepuszczalne,

– oszczędzamy pieniądze – kompost to nic innego, jak naturalny nawóz, korzystając z niego, nie musimy kupować nawozów sztucznych, co nie tylko jest drogie, ale i nie zawsze korzystne dla roślin, szczególnie jadalnych.

Jak widać robienie kompostu to mix korzyści przy minimalnym wysiłku i nakładach finansowych. Nowoczesne kompostowniki w ogrodosfera.pl wyglądają bardzo dyskretnie i w żaden sposób nie zakłócą estetyki ogrodu.

Potrójny kompostownik, fot. Ogrodosfera.pl

Jak zrobić kompost w przydomowym ogródku?

Pierwszy krok to wybranie odpowiedniego kompostownika. Do wyboru są między innymi kompostowniki rotacyjne, segmentowe i pojedyncze. Istotna jest też wielkość kompostownika. Im większe mamy plany odnośnie do upraw, tym większego kompostownika będziemy potrzebować.

Kompostownik najlepiej ustawić w zacienionym miejscu, do którego jest łatwy dostęp. Na dno powinny trafić odpady suche – np. gałązki drzew lub iglaków albo suche liście. Dzięki temu zostanie zachowana odpowiednia wentylacja.

Pierwszą warstwę odpadów suchych trzeba przykryć odpadami organicznymi – skoszoną trawą, obierkami z owoców i warzyw, fusami, skorupkami jajek itp. W kolejnych dniach trzeba uzupełniać kompostownik naprzemiennie warstwami suchą i organiczną.

Proces tworzenia się kompostu jest powolny, może trwać od kilku miesięcy do nawet roku. Przez cały czas trzeba monitorować wilgotność kompostu i raz na kilka miesięcy go obrócić łopatą lub widłami, chyba że wybraliśmy kompostownik rotacyjny.

Mały kompostownik obrotowy, fot. Ogrodosfera.pl

Czego nie można wrzucać do kompostownika?

Kompost kojarzony jest zazwyczaj z fermentującymi odpadkami kuchennymi lub ogrodowymi, jednak nie do końca jest to prawdą. Nie wszystko można do niego wrzucić.

Do kompostownika nie powinny trafiać:

– produkty pochodzenia odzwierzęcego: mięso, ryby, skorupiaki, przetwory mleczne,

– tłuszcze i oleje (także roślinne) – mogą one spowolnić tworzenie się kompostu,

– impregnowane drewno, nawet po rozdrobnieniu,

– duże ilości popiołu i węgla drzewnego – można wrzucić do kompostu popiół z grilla, ale nie należy tego robić zbyt często, aby nie podnieść pH kompostu,

– materiały z tworzyw sztucznych i łatwopalnych – wbrew pozorom kompostownik to nie śmietnik, do którego może trafić absolutnie wszystko,

– chemiczne środki ochrony roślin – przekonanie, że pomoże to w przyszłości uniknąć szkodników w ogrodzie, jest błędne.

Jeśli zdecydowaliśmy się na otwarty kompostownik, nie powinny do niego trafić odpady, które mogą być szkodliwe dla zwierząt, np. przed kotami trzeba chować czekoladę.

Duży drewniany kompostownik, fot. Ogrodosfera.pl

Jak używać kompostu, by cieszyć się pięknym ogrodem?

Kompost można wykorzystać na kilka sposobów. Najprościej jest rozsypać go jako wierzchnią warstwę w pobliżu roślin. Można też wymieszać glebę z kompostem (popularnie nazywa się to przekopywaniem) przed wysadzeniem roślin, W niektórych przypadkach może być wykorzystany jako samodzielne podłoże. Świetnie sprawdza się także, gdy zachodzi potrzeba rekultywacji gleby.


Podoba Ci się ten artykuł? Udostępnij!

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments